Ortofotózás / térképezés

Térképészeti célú fényképezésnél a felszállás hasonlóan történik, mint a normál légifotózás esetében. A pilóta a távvezérlőről irányítva biztonságos magasságba emeli a koptert. Erre azért van szükség, mivel jelenleg a drónok nem képesek automatikusan objektumokat kikerülni. Ha a felszállási hely és az első útpont között pl. egy fa található, a kopter nem kerülné azt ki, mivel a lehető legrövidebb úton törekszik a következő útponthoz. Ezért mi mindig közvetlen irányítással a munkavégzési magasságba emelkdünk fel.

DE2E3072

A megfelelő magasságon lebegve bluetooth-on keresztül feltöltjük az előre programozott útvonalat a drón repülésvezérlőjébe. A repülési terv előkészítése tablet-en vagy pc-n történik, legtöbbször google earth térképi háttéren.

IMG 0367

A drón a beépített repülésvezérlőtől kapott pozíciók alapján a megadott sebességgel egyenes vonalban repülve felkeresi a feltöltött pontokat, miközben a kamera a megadott paraméterek alapján automatikusan exponál. Az utolsó célpont elérése után automatikusan visszatér a kiindulási pontra. Általában ekkor át szoktuk venni az irányítást az automatikától és közvetlen irányítással szállunk le.

500m

A leszállást követően a kameráról átmásoljuk a képeket számítógépre. Itt egy képfeldolgozó szoftver segítségével elvégezzük a képek egymáshoz illesztését. A többórás, extrém esetben közel 1 napos automatikus feldolgozás végeredménye a színezett pontfelhő, ortofotó, és 3D modell. A feldolgozás idő nagyban függ a felmért terület nagyságától, valamint a fotók méretétől / felbontásától.

point cloud

Ezen végtermékeken speciális szoftverekkel elvégezhetjük a szükség szerinti utómunkálatokat, pl. vektorgrafikus térképet állíthatunk elő, hossz- és keresztmetszeti rajzot, szintvonalrajzot készíthetünk, terület és térfogat számítást végezhetünk. A jellemző pontok bemérését (koordinátáik meghatározását) tehát nem a terepen, hanem terepnek az irodában létrehozott digitális másolatán hajtjuk végre.

A légifotó térkép a megrendeléstől függően egyenként 12 megapixeles vagy 24 megapixeleses fotókból áll, attól függően mekkora részletességre van szüksége a megrendelőnek. Az ortomozaik felbontása akár a 2cm / pixelt is eléri (2cm a valóságban 1 pixel méretének felel meg a képernyőn, ez nagyon nagy részletességet eredményez).

asat

A részletességet befolyásolja a repülési magasság. Minél alacsonyabb, annál részletesebb a kép viszont annál kisebb területet lehet térképezni egy felszállással. Az elvi legalacsonyabb repülési magasság amit alkalmazunk 70m, repülésbiztonsági okokból ez alatt nem repülünk térképezési céllal. A légifotózás során az útvonal gps adatai is rögzítésre kerülnek, így az összeállított mozaikban nagy pontossággal végezhetők utólag mérések. A pontosság kb. 5-6cm, ehhez néhány földi pont bemérése is szükséges. Ha földi pontok mérésére nincs lehetőség, a pontosság 1m körüli.

A fotósorozatból összeillesztett ortomozaikot google earth-be is beilleszthetjük:

georeferált 500m

Mezőgazdasági repülőtér ortomozaikja:

orto kép kicsi

A repülőtér google earth-be illesztett változata:

repter gogle